Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Lieto
Vanhalinna 423400002
Perustiedot
Osan nimi: Linnavuori
Tunnus: Linnavuori
Pinta-ala: 4.50 ha
Yleiskuvaus
Linnvuori on korkea kalliomäki, jonka laella kasvaa nykyisin matalahkoa ketokasvillisuutta, mutta rinteiden ala-osassa on paikoitellen rehevähköäkin lehtomaista kasvillisuutta. Etelärinteelle tyypillistä on nk. jalopuiden (tammet, vaahterat) esiintyminen. Pohjoisrinteellä, joka rajoittuu osittain suoraan Aurajokeen on valtalajina pihlaja.
Rajaus
Linnavuoren osa-alueeseen kuuluu Vanhalinnan linnavuori sekä sen ympäri (kartanon piha-aluetta lukuunoottamatta) kulkeva polku.
Tavoitteet
Linnavuorella on merkkejä ihmisen toiminnasta kivikauden lopulta nykypäivään saakka. Linnavuori on aina ollut maisemallinen keskipiste, joka erottuu jykevänä hahmona kaikista ilmansuunnista katsottuna. Linnavuoren laella on hoidossa korostettu ihmistoiminnan vanhimpia vaiheita mm. poistamalla sinne kuulumattomia puutarhakarkulaisia. Sen rinteillä ja kartanon pihapiirissä puolestaan on keskitytty myöhemmän ajan historiaan.

Linnavuorelta on poistettu tiheässä kasvavaa lehtipuustoa, jotta on saatu esiin sen hahmo ja mittasuhteet. Laella kasvaa runsaasti pitkäaikaisesta ihmistoiminnasta kertovaa arvokasta perinnebiotooppilajistoa. Lajirikkauden säilyttämiseksi hoidossa käytetään perinnebiotooppilajeja suosivia hoitomenetelmiä, joista tärkein on kasvillisuuden matalana pitäminen. Tämä tehdään vuosittaisella heinäkasvillisuuden niitolla ja vesakon raivaamisella.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste