Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Raasepori
Haveråkersberget 220400018
Perustiedot
Osan nimi: Koko alue
Tunnus: 1
Pinta-ala: 0.60 ha
Yleiskuvaus
Käsittää kallion laen, ylärinteet ja esilinnan alueen valleineen. Kallion laki on melko tasainen, jyrkähköjen seinämien ja vallin rajaama alue, missä on harva valtapuusto sekä pensaskerros. Kenttäkerros on niukahko. Kivivalli on sammalen peittämä ja osin tuhoutunut mäen itäreunassa lähellä kallioleikkausta ja sen turva-aitaa. Turva-aita on ilmeisesti osin vallin päälle rakennettu.

Rinteet ovat esilinnan aluetta lukuunottamatta kallioiset ja kasvillisuus on lakialueen tapaan harvaa ja avointa. Esilinnan alueella kasvaa nuorta harvahkoa mäntymetsää ja kenttäkerros on runsasvarpuinen.
Rajaus
Hoitoalue rajatuu kallion jyrkänteisiin ja ylärinteisiin sekä esilinnan alueeseen. Kallion juurta ja lähiympäristöä ei toistaiseksi sisällytetä hoidettavaan alueeseen.

Rajaus perustuu topografiaan ja muinaisjäännöksen näkyviin rakenteisiin.
Tavoitteet
Hoidon tavoitteena on valtapuuston ja pensaskerroksen harvana pitäminen siten, että alueella on avaraa ja muinaisjäännöksen rakenteet ovat havainnoitavissa. Lisäksi ehkäistään vesakon ja puuston valliin juurtumista.

Maisemanhoidon menetelmistä korostuvat maastonsiivous, vesakonpoisto ja tarpeen mukaan niitto.

Muinaisjäännöksen rakenteilla ei ole toistaiseksi korjaustarvetta. Mahdolliset ilkivallan jäljet korjataan välittömästi. Vallin kuntoa seurataan kallion itäosassa kallioleikkauksen lähistöllä.

Kohteen varustamiselle ei ole toistaiseksi tarvetta.

Hoidon yhteydessä kiinnitetään huomiota ennestään tuntemattomiin rakenteisiin, jotka mahdollisesti tulevat esiin hoidon yhteydessä.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste